Mutlu Sonlara Ulaşmak İçin

Çocuk sahibi olmak, hayatın insana sunduğu en değerli zenginliklerden biridir. Ancak her çiftbu konuda aynı şansı elde edememektedir.Gelişmekte olan teknoloji ve tıbbın sağladığı yeni yöntemler, doğru ve etkili tedavilerle birleşerek her geçen gün daha fazla insanın“umudu kucaklamasına” fırsat vermektedir.İstanbul  Tüp Bebek Merkezi, teknolojik donanımı ve uzman kadrosuyla çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere “kişiye ve soruna özel” uygun tedavi yöntemleri önermektedir.

Fertilite (Doğurganlık) tedavisine karar verirken:

Eğer:

  • 35 yaşın altandaysanız ve 12 aydan daha uzun süredir gebe kalmak için uğraşıyorsanız,
  • 35 yaşın üzerindeyseniz ve 6 aydır gebeKalmak için uğraşıyorsanız,
  • 40 yaşın üzerindeyseniz ve 3 aydır gebe Kalmak içim uğraşıyorsanız
  • Önceki gebelikleriniz düşükle sonlandıysa,
  • Çocuk sahibi olmak için daha önce tedavi görmenize rağmen, sonuç başarılı olmadıysa, hiç zaman kaybetmeden bir fertilite uzmanıyla görüşünüz.

Lütfen dikkat!

Bu tedavide anne adayının yaşı, tedavinin gelişimini etkiler. Bu nedenle tedaviye zamanında başlamanız büyük önem taşımaktadır.

Merkezimize geldiğinizde...

İstanbul Tüp Bebek Merkezi’ne geldiğinizde, ilk olarak uzman doktorumuz sizinle bir ön görüşme yaparak öykünüzü dinler, sağlık geçmişinizi anlamaya yönelik sorular sorar. Ardından infetilite (kısırlık) nedeninizi teşhis etmek için muayene ve test aşamasına geçilir.

Anne adayına yönelik incelemeler :

Anne adayı ilk kez infertilite tedavisi görecekse: Yumurta üretiminde görevli hormonlar, kan tahlili yapılarak inceledikten sonra ultrasonografiyle yumurtalıkların durumu değerlendirilir. Bu test ve incelemeler yaklaşık olarak 30 dakika sürer, sonuçlar yarım güne çıkar.

  • Anne adayı daha önce infertilite tedavisi görmüş ancak sonuç alamamışsa ya da tekrarlayan düşükler varsa : Bağışıklık sistemine, kan pıhtılaşması faktörlerine ve gen mutasyonlarına yönelik ileri tetkikler uygulanır.

Baba adayına yönelik incelemeler:

Baba adayına yapılması gereken esas inceleme olan sperm analizinin en doğru sonucu verebilmesi için baba adayının merkeze, 2 ile 7 günlük bir cinsel perhizle gelmesi önemlidir. Alınan sperm hücreleri, laboratuvarda mikroskop altında incelenir. Analiz sonucunda spermlerin sayısı, hareketliliği ve yapısal/şekilsel özellikleri tespit edilmiş olur. Testin sonucu 2 saat içerisinde alınır. 

Test ve incelemelerin ardından :

Çiftler neden doğal yollarla bebek sahibi olamadığını ve neler yapılması gerektiğini öğrenir. İnfertelite nedeni, aşağıdaki tespitlerden bir ya da aynı anda birkaçı olabilir.

  • Bağışıklık sistemi sorunları ve kanama/pıhtılaşma bozukluklarına (hemofili) bağlı rahatsızlıklar ve kalıtsal sorunlar,
  • Yumurta ve yumurtalıklarla ilgili sorunlar,
  • Sperm kalitesi ve sperm üretimine yönelik sorunlar,
  • Üreme organlarının yapısal bozuklukları ve hormonal sorunlar,
  • Daha önce tedavi desteği alan çiftlerde, sorunun doğru teşhis edilememiş ve başarılı tedavi yaklaşımları uygulanmamış olması. Testlerde ortaya çıkan sonuçlara göre: Çifte özel en uygun tedavi yöntemleri belirlenir ve işlemler başlatılır. Unutulmamalıdır ki: infertilite tedavisi hem anne hem de baba adayına yönelik planlanması gereken geniş kapsamlı bir tedavi bütünüdür.

Uygulamalarımız:

  • Yumurtlatma tedavisi (Ovulasyon İndüksiyonu): Anne adayına ağızdan alacağı haplar veya enjeksiyonla verilen ilaçlarla yumurtalıkların uyarılması ve yumurtlamanın gerçekleşmesi sağlanır.
  • Aşılama (IUI-İntrauterin İnseminasyonu) tedavisi: Baba adayının verdiği spermlerin, laboratuvar ortamında özel bazı serumlarla ayrıştırıldıktan sonra hücre artıklarından ve kalitesiz spermlerden arındırılarak, sağlıklı ve konsantre hale getirilir. Genellikle sağlıklı anne adayına da yumurtlama artırıcı tedavi uygulanır.
  • IVF (Tüp Bebek) tedavisi: İlaç tedavisiyle anne adayından birden falza yumurta alınır. Baba adayından alınan ve özel ayrıştırılan spermlerle birlikte tüp olarak adlandırılan kabın içerisine yan yana yerleştirilir. Sperm kendisi yumurtaya ulaşarak yumurtayı döller.
  • Mikroenjeksiyon (ICSI) tedavisi: Tüp Bebek (IVF)’den farklı olarak her bir yumurtanın içine bir sperm enjekte edilir ve embriyolardan gelişimi için beklenir. Gelişen embriyolardan transfer için uygun olanlar seçilir.
  • Sperm tahlili: Sperm örneği hacim, renk, sıvılaşma süresi, sayı, hareket ve normal morfoloji oranı açısından değerlendirilir.
  • Sperm Dondurma: Sperm hücreleri, canlılıklarını uzun süre koruyabilmek amacıyla dondurularak saklanabilir ve istenildiğinde çözülerek kullanılabilir.
  • Yumurta dondurma: Kadınların üreme yeteneğinin korunması için uygulanır. Ülkemizde ve diğer birçok ülkede sperm ve yumurta dondurma işleminin gerçekleştirilmesine, kanunen belirli tıbbı zorunluluk hallerinde izin verilmektedir.
  • Embriyo dondurma: Transfer için gerekli olan sayıdan daha fazla ve iyi kalitede embriyo elde edilmesi durumunda uygulanmaktadır. Ayrıca tedavi sırasında endometriuma (rahim iç zarı) ve gebelik şansını azaltabilecek önemli bir sorun saptandığında da embriyoların tümü dondurulabilir (total freezing).
Sperm bulmaya yönelik uygulamalar
  • TESA:Testislerin içinde bulunduğu kese açılmadan ciltten batırılan bir iğneyle testislere girerek testis dokusundan örnek alınmasıdır.
  • Mikro TESE (Testis Biyopsisi):Menisinde sperm bulunmayan veya sperm yapımında şiddetli bozukluk olan hastalarda sperm üreten küçük odakları bulmak için başvurulur. Testisten birkaç milimetre boyutunda parçalar alınarak sperm varlığı araştırılır.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran uygulamalarımız:

  • CGH (Kapsamlı genetik tarama için Embriyo Biyopsisi): Tüp Bebek’te başarılı gebeliğin sağlanarak sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi için önem taşıyan bu yöntemle embriyonun genetik sorun varlığı ve kromozomların normal olup olmadığı tespit edilmektedir.
  • ERA (Endometrium Receptivity Assay): ERA testiyle daha embriyoları rahme transfer etmeden rahim embriyoları kabul edip etmeyeceğini veya embriyo transferinin hangi gün yapılırsa gebelik oranlarında yüksek başarının artırılabileceğini öngörmek artık mümkün olabilmektedir.